Christine Arve

Träna innan frukost – kan det öka fettförbränningen?

Uppdaterad: december 4, 2019

Att träna på morgonen på fastande mage kan påverka vår prestation. Många hävdar också att det ökar möjligheterna att förbränna fett. I det här inlägget undersöker vi hur det påverkar kroppen att träna innan frukost.

Förbränna fett genom att träna innan frukost?

Om man tränar på fastande mage kommer en större del av energin att tas från kroppsfettet. Äter man innan träningen kommer man istället att ta energi från det man har ätit. Däremot har forskningen inte kunnat klarlägga om detta spelar någon roll för minskning av fettmassa på längre sikt. Att förbränna mer fett under träningspasset behöver nämligen inte betyda ökad fettförbränning under dygnet som helhet. Det verkar istället vara så att det är den totala kaloribalansen som spelar roll. Att träna innan frukost eller efter att man har ätit är av mindre betydelse.

Läs mer om att gå ner i vikt på artros.org.

Påverkas prestationen av att träna på fastande mage?

Förutom att fettförbränningen ser annorlunda ut så kan även vår prestationsförmåga påverkas av om vi tränar innan frukost eller efter att vi ätit. De flesta studier som undersöker detta har gjorts på långvarig konditionsträning. Så länge träningen inte pågår i längre än en timme så verkar det inte göra någon större skillnad för prestationen. Tränar man däremot längre än så kan det vara bra att äta något innan. Träningens intensitet kan också spela roll. Vid lågintensiv träning kan kroppen nämligen använda sig av fett som energi. Vid mer högintensiv träning är kolhydrater ett mycket bättre bränsle.

Vill man inte äta något tungt men planerar att utföra ett intensivt pass på morgonen kan det vara en idé att dricka en kopp kaffe eller en smoothie innan träningen. Koffein kan fungera som prestationshöjande och en smoothie kan ge snabbt bränsle och extra energi. Det finns även visst stöd för att rödbetsjuice kan förbättra prestationen.

Viktigt att äta efter träning

Oavsett vad man har för mål med träningen är det viktigt att få i sig näring efter träningspasset. Vad man väljer att äta kan däremot variera beroende på mål. Har man som mål att gå ner i vikt vill man antagligen välja något som är relativt kalorisnålt men som fortfarande innehåller en blandning av kolhydrater, protein och fett. Exempel på detta kan vara naturell yoghurt med bär eller en skål hummus med grönsaker. Vill man istället lägga på sig muskelmassa kan man snarare satsa på en macka med ägg och avokado eller jordnötssmör och banan.

Läs också vårt inlägg om att äta efter träning.