Christine Arve

Träna med förkylning? Så ska du tänka om träning och sjukdom!

Uppdaterad: november 13, 2019

För många som är aktiva kan det kännas jobbigt att bli sjuk och inte kunna träna som vanligt. Men att träna med förkylning har sina risker. Därför är grundregeln att inte träna med en infektion i kroppen. Gränsdragningen kan dock vara svår ibland – är det okej att träna om man bara har lite ont i halsen men inte har feber? Här gör vi vårt bästa för att svara.

Läs också vårt tidigare inlägg om hur immunförsvaret påverkas av träning.

Därför ska du inte träna med förkylning

För att sjukdomar ska kunna läka ut behöver vi immunförsvaret. Det gäller i princip oavsett vilken sjukdom vi har drabbats av. Eftersom träning sänker immunförsvaret tillfälligt är det därför en dålig idé att träna om man har någon form av virus i kroppen. Den främsta risken med att träna med förkylning är att de virus och bakterier som orsakar förkylningen kan sätta sig på hjärtat och njurarna. Det kan innebära hjärtmuskelinflammation, vilket kan vara både farligt och hålla i sig under lång tid. 

Med det sagt så kan många uppleva att träningen gör att långvarig snuva eller hosta släpper. Så lyssna på kroppen, men pressa dig aldrig i onödan! De allra flesta av oss har mer att vinna på en extra vilodag istället för ett träningspass.

Så kan du tänka kring att träna efter förkylning

Tre tumregler att förhålla sig till är att aldrig träna med feber, att vara frisk i tre dagar innan man kör ett hårt träningspass och att infektioner ovanför halsen är mindre farligt än halsont, hosta eller värk i kroppen generellt. Pulsen kan också vara ett bra riktmärke. Känner du att det är mer ansträngande än vanligt att göra de övningar du är van vid så är det antagligen läge att avbryta eller ta det lugnare.

Lågintensiv träning, såsom promenader, går dock bra att ägna sig åt även om man känner sig krasslig. Samma sak gäller stretching och teknikträning. Styrketräning kan också vara okej, förutsatt att man inte får upp pulsen så högt eller tar de allra tyngsta vikterna. Att redan ha en infektion i kroppen kan nämligen öka skaderisken. Detta kommer sig dels av att prestationsförmågan hos skelettet kan vara nedsatt, och dels för att koordinationsförmågan kan vara försämrad. 

Har du artros och ägnar dig åt anpassad sjukgymnastik så kan du generellt fortsätta med dina övningar som vanligt trots att du är förkyld. Mer information om artrosträning hittar du på artros.org eller via vår app, Joint Academy.