Christine Arve

Träna med gummiband för att öka styrka och rörlighet

Uppdaterad: november 10, 2019

Ett av de enklaste sätten att träna hemma är att träna med gummiband. Det kräver varken mycket plats eller tung utrustning. Samtidigt är det ett skonsamt sätt att bli både starkare och mer vig. Med bara några olika varianter av gummiband kan man effektivt träna igenom hela kroppen.

Fördelar med att träna med gummiband

Det är annorlunda att träna med gummiband jämfört med exempelvis maskiner eller vikter, eftersom gummiband utmanar muskeln som mest när den är helt spänd. Det innebär också att motståndet är som minst i det läge där lederna är som svagast. Det gör att det är mycket skonsamt att styrketräna med gummiband. Detta är givetvis goda nyheter för den som har artros och vill bli starkare utan att riskera skador.

En annan fördel är att ett träningsgummiband tar väldigt lite plats, vilket gör det enkelt att ha hemma eller ta med i träningsväskan. Det är också prisvärd utrustning, eftersom man kan få flera olika sorters gummiband relativt billigt.

Olika sorters träningsgummiband

Det finns många sorters träningsgummiband som alla har olika huvudfunktioner. Exempelvis finns det varianter med handtag. Dessa passar bäst att använda till övningar som exempelvis axelpress, bicepcurls och rodd. Därtill finns det också runda i olika storlekar och tjocklekar som man kan fästa i t.ex. ett tungt bord eller en tung vikt på golvet på gymmet. Även om användningsområdena är något olika för olika typer av träningsgummiband så går båda varianter att använda till såväl styrketräning som uppvärmning eller stretching.

Övningar med gummiband som går att göra hemma

Kortare gummiband kan användas vid benövningar såsom knäböj. De placeras då strax ovanför knäna. Detta fungerar dels som en påminnelse att inte låta knäna falla inåt under rörelsen, och dels som ett sätt att stärka rumpan lite extra. Längre gummiband kan användas som hjälp vid övningar som rodd (se bilden högst upp) eller pull-ups, men också för extra motstånd vid t.ex. axelpress. Det går också att använda sig av gummiband för att öka motståndet på övningarna du får via Joint Academy. Prata med din fysioterapeut för att få tips och råd om hur du kan göra.

Läs mer om att träna med gummiband på artros.org.

Har du artros i höften eller knät men har ännu inte påbörjat någon behandling? Då kan det vara läge att ladda ner appen Joint Academy. Du får då en diagnos och ett behandlingsprogram direkt till mobilen. Den fysioterapeut du kopplas ihop med kommer vägleda dig genom hela behandlingen.