Maria Blomqvist

Träna tillsammans i helgen

Uppdaterad: januari 2, 2019

Många av oss får lite extra ledighet tillsammans med familjen men snart är vi tillbaka till vardagen och det blir allt svårare att hitta tid att umgås. Samtidigt har vi långa frukostar, julbord, pepparkakor och saffransbullar med oss i bagaget från december månad och ett behov att inleda året i hälsans tecken. Så varför inte slå två flugor i en smäll och träna tillsammans?

Promenader eller joggingturer

En bra fortsättning på en sen helgfrukost eller brunch är en promenad eller joggingtur tillsammans med en vän eller familjemedlem. Gemensam kvalitetstid, frisk luft och motion är nyttigt både för kropp och själ. Har veckan varit hektiskt är det ett bra sätt att koppla bort och koppla av.

Träna på gym

Många gym erbjuder pass både under helger och storhelger. Klasserna går oftast att anpassa för alla åldrar och nivåer. Med en sovmorgon i ryggen och fulladdad med energi från en långfrukost är orken på topp. Har du dessutom fått med dig trevligt sällskap är det inte mycket som kan gå fel. Har ni ett gym som har bastu så kan det vara ett skönt avslut på passet.

Pulkabacken

Oavsett om det finns barn i sällskapet så kan alla roa sig i pulkabacken. Jag vet att jag har nämnt det tidigare men det tål att upprepa sig. Klä dig varmt och med bra skor och ta några turer upp och ner i backen, det får garanterat upp din puls.

Hinderbana i lag

Teambuilding för släkt och familj. Bestäm några hinder som ni ska klara av. Det ska vara möjligt för alla i laget att klara det med hjälp av sina lagkamrater och ni får inte gå vidare förrän alla har klarat av det. Det kräver att ni är minst fyra personer så ni får minst två lag med två personer i varje. Hindren kan vara att gå balansgång, pulsa i snön från A till B, förflytta er från olika punkter som ni inte får lämna förrän alla lagmedlemmar står på en och samma punkt. De här punkterna ska såklart bli mindre och mindre så det blir svårare att klara av. Slutspurten skulle kunna vara att fylla en vas med vatten, men ni få bara använda varsitt matskedsmått och springa mellan den tomma vasen och en vattenbehållare.

Bollspel

På de flesta ställen kan man hyra en tennisbana, squashhall eller varför inte en hel gymnastiksal för lite innebandy? Tänk på att värma upp ordentligt innan och anpassa spelet efter den som är yngst eller minst rörlig så det blir roligt för alla.

Vintersport

Längdskidåkning eller långfärdsskridskor tillsammans med familjen är en trevlig aktivitet under lediga dagar. Ni får frisk luft, motion och gör någonting tillsammans. En matsäck och sittunderlag är ett måste.
Utförsåkning är också ett fantastiskt bra alternativ och gillas av både stora och små. På de flesta håll finns det flera olika backar att välja mellan. Förutom rejäl benträning så är det enligt mig få ställen som är så vackra som den svenska fjällen. Har du inte åkt på många år eller kanske aldrig har åkt är det förnuftigt att börja i de mindre backarna eller varför inte tillsammans med en skidlärare. Några timmars privatundervisning kan göra underverk.

Har du knä- eller höftledsartros och ändå vill göra alla de här sakerna med familjen är det viktigt att du stärker upp dina leder med hjälp av anpassade övningar som de som ingår i vårt behandlingsprogram Joint Academy. Ladda ner appen och få ett behandlingsprogram som är anpassat efter dig och en personlig fysioterapeut som stöttar dig under behandlingen.