Maria Blomqvist

Motionera ute i vinter med rätt utrustning

Uppdaterad: januari 2, 2019

Snart är det december och termometern har visat minusgrader på de flesta håll i landet. Tycker du liksom jag om att motionera utomhus underlättar det med bra utrustning. De flesta har nog någon gång i livet fått höra att “Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” och numera är jag benägen att hålla med om det uttalandet.

Först vill jag påminna alla om att se till att synas väl i mörkret. Ska du handla någonting som vi tipsar om i den här bloggen så är det reflexer. Är du ute och springer eller promenerar mycket så investera några tior i en reflexväst. IKEA har en smart sele som gör att den inte stör de funktionskläder som du har under men det finns många varianter i samtliga prisklasser.

Det finns även många smarta kläder med reflexer. För dig som springer utomhus kan flossade löpartights vara en bra idé. Förutom att de håller bättre värme än vanliga tights så är de oftast försedda med reflexer i mönstret eller efter sömmarna.

Därefter tycker jag att du ska ta dig en titt på vad du har på fötterna. Så ska du välja någonting att lägga krut på så tycker jag det är där. Förutom att skorna ska hålla kyla och ibland slask och väta ute, så behöver du också ha ett bra grepp för att minska risken för en halkolycka.

Om du promenerar eller springer mycket kan jag tipsa dig om skorna ice bug. De har både löparskor och promenadskor med ett riktigt bra grepp. De kostar en slant men motionerar du mycket är de väl värda sitt pris. Om du springer mycket har de även en slags damask som håller hälsenan torr.

Ett betydligt billigare alternativ är broddar som du trär på din sko eller skodubbar som kan skruvas på valfria kängor med gummisula. Dessa brukar finnas på apotek och utebutiker.

Sedan vill jag såklart tipsa om att klä sig i den klassiska trelagersprincipen med ett kroppsnära underställ, gärna i merinoull, ett värmande mellanlager och ett ytterlager som skyddar mot vind. Det är viktigt att lagren transporterar bort svett och behåller värmen. Bomull suger gärna åt sig just fukten och därför bör du undvika bomull närmast kroppen. Mellanlagret kan du enkelt anpassa till vilken temperatur det är ute.

Så låt inte minusgraderna stoppa dig från att motionera ute men var försiktig om du ger dig ut under dygnets mörka timmar.

Har du artros eller problem med höft- och knälederna och ännu inte testat Joint Academy? Ladda ner appen Joint Academy och inled med att få dianosen arttros säkerställd för att därefter börja ditt personliga behandlingsprogram.