Maria Blomqvist

Träning efter 50

Uppdaterad: december 24, 2018

Det är ingen tvekan om att träning och en aktiv livsstil gynnar vår hälsa i alla åldrar men det kan finnas några saker som är extra viktiga att träna när du har passerat 50-strecket. Du som har artros vet säkert redan betydelsen av att kunna behålla sin rörlighet och att det inte är något vi kan ta för givet utan vi måste alla jobba på det mer eller mindre. Kanske börjar du uppleva stelhet i ljumsken eller smärta i höft eller knä.

Muskelmassa

Redan efter 40 kan man märka att det tar längre tid att bygga upp musklerna. Det är även ungefär här det börjar bli vanligare att utveckla artros. Därför är det viktigt att medvetet försöka bygga och underhålla dina muskler. Har du aldrig styrketränat är det dags att börja.

Om du har artros i höft eller knä kan du börja med att be din fysioterapeut om ett träningsprogram. Annars är det ett bra tips att ta hjälp av en personlig tränare eller söka dig till ett gym som erbjuder introduktionspass i gymmet. Är du nybörjare så skynda långsamt och bygg stabilitet framför volym. Utgå gärna från mage och rygg och glöm inte att göra övningar för de eller den led som du har artros i. Förutom knä och höft är rygg och axlar också utsatta områden som kan behöva extra uppmärksamhet.

Balans och flexibilitet

Även balansen försämras med åren och då vill jag ä n en gång tipsa om yoga. Yoga passar bra för dig som har artros och är en träningsform som du enkelt anpassar efter dina förutsättningar. Och kanske det bästa, det är även enkelt att träna hemma och på semestern. När du ger dig på lite svårare balansakter så kan du inledningsvis ha en stol till hjälp eller göra övningarna nära en vägg som du kan ta stöd mot. Förutom att du tränar balansen i yoga är det även bra för din flexibilitet.

Förebygg benskörhet

Var inte rädd att hoppa och röra dig. Det är bra att belasta skelettet när du motionerar. Det är både bra för dina leder men också för skelettet. Även här kan en stol komma vara en bra hjälp om det känns ostadigt. Gör små hopp eller om du verkligen vill utmana dig så testa hopprep. Det är även bra för din koordinationsförmåga och få upp pulsen snabbt. Även styrketräning som jag tipsade om ovan är viktigt.

Kontinuitet

Liksom i behandlingen mot artros är kontinuiteten viktig. Din styrka, balans, flexibilitet och kondition är färskvaror och behöver underhållas. Du som har artros i höft eller knä har kanske märkt skillnaden om du slutat med dina övningar. Det är egentligen inte konstigare än vilken annan träning som helst.
Sist men inte minst, gå inte ut för hårt. Har du tränat som ung kan det vara frestande att köra på eftersom det är lätt att minnas känslan av att flyga fram i löparspåret eller lyfta tyngre vikter. Ta istället hjälp för att hitta en bra nivå att börja på.

Har du ont i knä eller höft och misstänker artros, registrera dig då hos Joint Academy som är ett behandlingsprogram där du får övningar och information via nätet. Du har en personlig fysioterapeut som är med och stöttar dig så länge du väljer att delta. Inledningsvis har du ett telefonmöte med en ortoped som ställer diagnosen artros, om du inte redan har fått diagnos, innan fysioterapeuten tar över..