Sarah Jaxell

Träning vid artros – kom igång med träningen i höst!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vi skriver mycket om artros och om träning som behandlingsmetod för att minska smärta i höfter och knän, men med detta inlägg vill vi ta upp träning i lite större sammanhang. Hösten är nämligen en period när många vill dra igång med träningen. En välförtjänt semester tar slut och vardagsrutinerna kommer tillbaks till oss. Många håller igång träningen året om, men det kan vara lätt att falla ur rutinerna när ledigheten kommer. Du märker kanske av att du flåsar mer än vanligt när du ska gå upp för trappor, eller blir påmind av stelhet och kanske smärta i höfter och knän när du återgår till vardagsrutinerna. Så må det vara men det går att komma in i rutinerna igen!

Längre ledighet kan väcka ett driv inom oss att ta tag i hälsan, och starta igång nya hälsosamma vanor eller falla in i de bra vanor som du faktiskt har haft. Höstschemat på gymmet kommer upp, du blir kanske påmind om ditt träningskort igen. Nyheterna bland träningskläder visas i skyltfönstrena och träningstrender och tips dyker upp i tidningar och på sociala medier. Ja, det finns så många tecken runt omkring oss som pekar mot att träning borde alla hålla på med! Är du en av dem som känner lite stress över detta? Som inte riktigt vet var du ska börja? Stressa av…

Tips för en bra start:

Planera och prioritera dina träningstillfällen. Gör ett kryss i kalendern när träningen ska bli av. Prioritera det lilla hälsomötet med dig själv. Den finns där för att du ska klara av av alla andra kryss i kalendern. 30 minuter några gånger i veckan är fullt godkänt och förmodligen genomförbart. Om inte – vad kan du prioritera bort? Du som använder Joint Academy som behandlingsmetod för artros i höft och knä har möjlighet att få en bra hjälp till struktur över din träning veckovis. Tillsammans med din fysioterapeut får du ett enkelt upplägg med de övningar som du bör genomföra i din behandling mot artros. Träningen är en bra grund för en god rutin.

Börja enkelt. Är du ovan vid träning så börja enkelt! Vardagsmotion är ett enkelt sätt att få in aktivitet i vardagen. Cykla till jobbet eller affären. Gå av bussen vid tidigare hållplats och promenera 15 minuter till och från hemmet eller jobbet. Ta en lunchpromenad. Enkla aktiviteter för att både stärka upp dina höfter och knän oavsett om du har artros eller ej, men även få upp pulsen.  Vill du sen kliva upp en nivå och börja springa? Börja med att lägga till avsnitt med löpning i dina promenader. Löpning är en enkel och väldigt tillgänglig träningsform. Allt du behöver är ett par skor. Du kan även besöka ett gym eller träningsanläggning som ligger nära ditt hem eller din arbetsplats som en fast punkt för träning. På så vis kanske du kan få till träningen i anslutning till dina dagliga rutiner och därmed spara dig lite tid.

Gör det som passar dig. Sociala medier överöser oss med träningstips, men alla tips och råd passar inte alla. Använd sociala medier för att samla inspiration och ta till det det som passar för dig, men klandra dig inte för vad du inte klarar av eller hinner med. Vi har olika förutsättningar att få till vår träning, och våra kroppar passar inte för all träning. Välj det som känns meningsfullt för dig. På vårt Instagramkonto @jointacademy kan du hitta tips och råd om bland annat träning vid artros. Läs mer om konditionsträning och styrketräning och om varför du ska träna. Bläddra gärna vidare i vår blogg för mer inspirerande läsning kring träning.

All rörelse räknas. Hinner du inte till det inbokade träningspasset på gymmet? Se till att få till någon annan träning eller fysisk aktivitet samma dag. Att sätta rutinen med minst 2-3 träningspass i veckan hjälper till goda träningsvanor under en längre tid. När krysset i din kalender är genomfört – byt ut det till en guldstjärna! Läs också hur du med artros kan må bra med träning. Behöver du hjälp med att få en diagnos eller vet om att du har artros och vill komma igång med din behandling genom träning? Ladda hem vår app för att få mer information och hjälp kring hur du kan lägga upp din träning.