Christine Arve

Träning innan operation av knäleden förbättrar resultaten efter ingreppet

Uppdaterad: december 10, 2018

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen och en av de vanligaste typerna av artros är knäledsartros. En följd av detta är att en av de vanligaste operationerna som görs är insättning av knäledsprotes. Även om operation varken ska ses som den enda typen av behandling eller ett första steg att ta innebär ett ökat antal personer som drabbas av artros även fler operationer och omoperationer.

Rätt behandling vid rätt tidpunkt – först träning, sedan operation av knäleden

Vi vet redan att träning är en behandling som är ett effektivt alternativ för majoriteten av de som drabbas av artros, vilket är varför vi på Joint Academy förespråkar det som behandlingsform före alla andra alternativ. På bara några veckor kan lederna stärkas och symtomen minskas utan någon form av kirurgi eller piller. Dock är operation trots allt nödvändigt för ett fåtal.

Men det som trots allt är viktigt att veta när det kommer till kirurgi är att det inte innebär att du kan strunta i träning och livsstil som behandling bara för att du har en operation inplanerad. Träning innan ingreppet kommer nämligen förbättra dina resultat efteråt, både vad gäller smärta och funktion.

Bättre förutsättningar för de som tränar innan en operation av knäleden genomförs

Specifik träning och vissa livsstilsförändringar kommer göra stor skillnad för dig om du har ett kirurgiskt ingrepp planerat, inte bara när det kommer till resultat efteråt utan även de risker du går igenom under själva operationen. Ju bättre fysiskt skick du är i när du genomgår operationen desto högre är nämligen oddsen att du klarar av det utan komplikationer som exempelvis infektioner eller blodproppar. Din rehabiliteringstid kan också minskas.

Med allt detta i åtanke vill vi på Joint Academy rekommendera dig som har en protesoperation inplanerad att hitta ett träningsprogram som passar dig. Vårt Basprogram på 6 veckor där din behandling hela tiden följs upp av en fysioterapeut kan vara ett alternativ. Om du känner att det är något som skulle kunna passa dig kan du ladda ner appen och påbörja din behandling redan idag.