Christine Arve

Träning kan minska depression och ångest vid artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Artros kommer med symtom som ledvärk, stelhet och svullnad – något du förmodligen redan vet. Men att ångest och depression också är väldigt vanligt förekommande tillsammans med kronisk sjukdom är något vi inte pratar om lika mycket.

Ångest och depression vanligt vid artros

Både kliniskt definierad ångest och depression är väldigt vanligt hos de som drabbats av artros. En studie som publicerades 2010 menar att ungefär 40% av personer som lever med artros också lider av betydande ångest och/eller depression. Samma studie visar också att smärtan vid artros förstärks om den drabbade personen upplever nedstämdhet eller ångest. Detta kan i sin tur leda till ännu mer psykologiska besvär, vilket kan leda till mer smärta… Det är alltså väldigt lätt att hamna i en nedåtspiral.

Träning kan minska ångest och depression

Som du säkert märkt om du har följt den här bloggen ett tag så poängterar vi på Joint Academy gärna vikten av träning och fysisk aktivitet vid artros. Nu får vi ännu en anledning att göra det, nämligen att träning har visat sig vara effektivt för att minska depression både hos friska och sjuka personer.

En annan studie från 2001 har också visat att träning fungerar som behandling av både ångest och depression. Alla intensiteter visade sig vara effektiva: lätt, medel och intensiv träning. Detta gäller både konditions- och styrketräning. Det finns visserligen mindre belägg för att träning hjälper mot ångest, men att depression minskar med fysisk aktivitet finns det starka belägg för.

Ta hand om dig själv

Många som drabbas av artros känner sig hjälplösa och stressade. Bara vetskapen om att du inte är ensam kan hjälpa, men ibland behövs mer för att vi som människor ska kunna må bra och slappna av. Försök därför att prioritera aktiviteter du tycker om att göra – både fysiska och sociala – och se det som ett sätt att ta hand om dig själv och öka din hälsa. Ha inte dåligt samvete för att du njuter av livet. När du gör saker du gillar kan du både förebygga depression och öka ditt allmänna välmående, samtidigt som du får något annat än smärtan att fokusera på.

Om du vill läsa mer om psykisk ohälsa vid artros kan du klicka dig in på vårt tidigare blogginlägg. Du kan också registrera dig för Joint Academy om du vill ha ett personligt anpassat träningsprogram för knä- och höftledsartros. Du får då också diagnos av ortoped och handledning av fysioterapeut.