Christine Arve

Träning, motion och fysisk aktivitet – vad är skillnaden?

Uppdaterad: juni 12, 2019

Två begrepp som vi på Joint Academy ofta använder oss av är träning och fysisk aktivitet. Därtill är även motion ett vanligt begrepp. Men vad är det egentligen för skillnad på innebörden av de här orden? Och varför är det relevant för dig att veta? Främst handlar det om en ökad kunskap kring hur din kropp fungerar och vad som får den att må bra. Denna kunskap kan du sedan välja att omsätta i praktiken för att må bättre. Bra va?

Läs mer om hur livsstilen påverkar artros på artros.org.

Motion och fysisk aktivitet

Det som vi på Joint Academy ofta kallar för fysisk aktivitet syftar på samma sak som ordet motion. Här pratar vi om lätt rörelse i allmänhet, såsom att dammsuga, jobba i trädgården eller promenera till mataffären. Det är helt enkelt fysisk aktivitet du kan utföra utan större bekymmer. Är du äldre, sjuk eller mycket inaktiv kan vissa av dessa saker dock klassas som träning.

Våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet, så ju mer tid per dag du kan ägna dig åt motion, desto bättre. Det behöver alltså inte handla om hårda träningspass. Så länge du kan minska den tid du sitter stilla, t.ex. framför datorn på jobbet eller framför TVn i soffan, är det mycket positivt för din hälsa.

Träning

Fysisk träning är aktivitet du utför för att förbättra eller bibehålla en färdighet, såsom styrka, kondition eller rörlighet. Här utmanar du dina förmågor, vilket kräver att du anstränger dig mer än vid fysisk aktivitet eller vardagsmotion. Detta är viktigt för livskvaliteten – inte bara på ett fysiskt plan, utan även mentalt. Träning ökar nämligen vårt välmående och gör oss gladare, mer stresståliga och gör att vi får lättare att fokusera.

För att kunna klassas som träning behöver du komma upp i en viss intensitet. Det ska helt enkelt kännas ansträngande. För konditionsträning kan det vara en god idé att använda en pulsklocka för att se hur mycket du anstränger dig. För styrketräning handlar det istället om att se till att du använder vikter som utmanar dig. Planerar du att göra 8 repetitioner kan det t.ex. vara läge att ta en tyngre vikt om du klarar av att göra 12 repetitioner.

Läs mer om att styrketräna med gummiband.

Börja träna – våra tips!

Många av oss upplever att det är svårt att gå från en stillasittande livsstil till att börja träna. Det är inte alls konstigt, utan helt naturligt. Så fort vi behöver ändra något som vi gör dagligen behöver vi ändra de val vi tar utan att tänka på det. Vi behöver ändra om i våra prioriteringar och scheman. Här kommer därför några tips som kan göra omställningen lättare.

Prova dig fram. Hitta en träningsform du själv tycker är kul. Då ökar nämligen chanserna att det blir av. Bara för att dina vänner tycker att en viss typ av träning är kul betyder inte det att det passar dig. Lyssna på din inre röst och prova olika aktiviteter, för träning behöver inte handla om att gå till gymmet om du inte trivs där.

Planera in träningen i förväg. Bestäm när du ska träna och vad du ska göra. Prioritera träningen i ditt schema och respektera den tid du avsätter. Och: om du kommer till gymmet utan att du vet vad du ska göra är det lätt att du bara vänder och går hem. Välj istället ut några övningar på förhand som du tycker verkar kul och gör dem.

Hitta vad som motiverar dig. Tänk på vad du skulle vilja kunna göra eller hur du vill känna dig. Vad är målet för just dig? Kanske vill du bli piggare och sova bättre. Kanske vill du mest av allt bli starkare. Eller kanske vill du kunna gå ut med hunden utan att bli andfådd. Oavsett vad just ditt mål är – hitta det och håll fast vid det när du känner att motivationen sviktar. Kom ihåg varför du började.

Ett annat sätt att bli motiverad under svackor kan vara att dokumentera din egen utveckling. Skriv ned vad du klarade av under ditt senaste träningspass och hur det kändes. Om några månader kommer du kunna se tillbaka på det och se att du nu inte bara kan göra mer, utan också att det känns lättare. Ett sätt att göra detta är via appen Joint Academy. Detta är en digital artrosbehandling för höft och knä där du kan följa din utveckling från vecka till vecka. En fysioterapeut (sjukgymnast) finns också tillhands för att vägleda dig.