Christine Arve

Träning vid artros – hur det fungerar och vad du kan göra

Uppdaterad: januari 2, 2019

Såväl läkare och fysioterapeuter som forskare och statliga institutioner rekommenderar anpassad träning vid artros. För bäst effekt kombineras träningen med utbildning om sjukdomen och hälsa generellt. Det är heller inte helt ovanligt att viktnedgång och andra livsstilsförändringar rekommenderas till den som drabbas.

Varför hjälper träning vid artros?

Många tror att det sliter på lederna att hålla på med träning vid artros. Faktum är dock att det är precis tvärtom. Om du inte använder dina leder kommer kroppen inte tro att det är någon mening att reparera dem. Försök därför att röra på dig och göra dina övningar även om det gör ont.

Träning stärker musklerna kring leden så att den avlastas. Samtidigt stimuleras brosket att reparera sig självt. Kombinerat gör detta att leden får ta emot mindre belastning, men också att det blir lättare att ta emot belastningen. Fysisk aktivitet gör det också lättare att kontrollera vikten, vilket även det kan vara bra för den som drabbats av artros. Det kan du läsa mer om i vårt tidigare inlägg.

Det är dock tyvärr så att inte alla blir bättre av träning, trots att majoriteten – ungefär 80% av de som drabbas – blir det. För ett fåtal är operation den enda utvägen. Då är det bra att veta att rehabiliterande övningar kommer att vara en del av behandlingen ändå. Riskerna med operationen minskar, rehabiliteringstiden kortas och resultatet efter ingreppet blir bättre om du gör dina övningar både innan och efter ingreppet. Det kan du läsa mer om här.

Hur du kan komma igång med träning vid artros

Om du har ont i knät eller höften så kan du ta kontakt med en fysioterapeut. De kan ställa din diagnos och hjälpa dig med rätt behandling. Det är nämligen viktigt att den träning som utförs görs på rätt sätt. En fysioterapeut kan hjälpa dig så att du övar in rätt belastningsmönster. De artrosskolor som finns runt om i landet är bra för dig som vill komma igång med träning vid artros.

Ett annat alternativ är den digitala artrosbehandlingen Joint Academy. Vi behandlar knä- och höftartros via en app som du laddar ner till din telefon eller surfplatta. Du får då anpassade övningar och regelbunden kontakt med en personlig fysioterapeut. Du kan också enkelt följa dina framsteg – något som många av våra patienter ser som motiverande. Ladda ner appen och kom igång redan idag genom att klicka på någon av knapparna nedan.

Det som är viktigt att komma ihåg när det kommer till träning vid artros är att fortsätta. Något som gör det lättare är variation. Av den här anledningen har vi nu lagt till fler övningar för de som deltar i Joint Academy. Nu är det alltså ännu roligare att hålla igång med sin artrosbehandling! Och varför inte komplettera de här nya övningarna med någon annan trevlig aktivitet?

Vill du ha mer information om artros och hur det behandlas? Läs mer på artros.org!