Christine Arve

Träning vid artros behöver inte få dig att må dåligt psykiskt

Uppdaterad: januari 2, 2019

Många av oss förknippar träning med negativa känslor i dessa tider av hälsohets. Men du behöver inte må psykiskt dåligt av träning vid artros.

Träning vid artros en fungerande behandling

Att träning är bra för oss på många sätt har nog knappast undgått någon. Om du har följt vår blogg vet du också att träning är den bästa medicinen mot artros. Det finns inget läkemedel som är lika bra vid artros som att träna musklerna kring knät och stimulera brosket till reparation. Men träning som behandling vid artros behöver vi egentligen inte prata så mycket mer om. (Vill du ha mer information kan du hitta det i det här inlägget eller på den här faktasidan om artros.)

Dagens inlägg ska istället handla om träning och negativa känslor. Kanske rentav ångest. För anledningen att vi inte kommer iväg till gymmet behöver inte vara att vi är lata. Eller omotiverade. Eller att vi har ont. Det kan helt enkelt vara så att vi får väldigt negativa associationer till träning av olika anledningar.

Du behöver inte må mentalt dåligt av träning vid artros

Kanske förknippar du träning med straff, eller kanske har du inte hittat någon träningsform du tycker är kul än. Oavsett vad anledningen är så är det viktigt att komma förbi de negativa känslorna. Det är framförallt sant om du har artros, eftersom du då behöver träna upp knät (eller den led som drabbats) för att motverka sjukdomen.

Det finns några vanliga faktorer till varför många ogillar att träna:

* De har inte lyckats hitta en träningsform de gillar än
* De ser träningen som ett straff för något de ätit
* De har fastnat i ett tänk som bara fokuserar på prestation

När det kommer till den första punkten finns det en enkel lösning: prova nya saker! Det finns ett oräkneligt antal träningsformer som bara väntar på att upptäckas. Prova en ny klass på gymmet, ta dig till ett hot yoga-ställe eller gå en långpromenad – möjligheterna är oändliga! Försök att tänka på saker du tycker om att göra och utgå därifrån. Det mesta går att göra till fysisk aktivitet med lite vilja och fantasi.

Att se träning som ett straff är tyvärr lite svårare att komma åt. Det kan vara så att tankesättet försvinner med en roligare träningsform, men långt ifrån alltid. Försök att sluta räkna kalorier och förbjuda vissa livsmedel och försök istället att se träningen som en del i en hållbar livsstil. Eller om det behövs: ta en paus från träningen tills du känner att du är på rätt väg mentalt. Träning ska vara något du tycker är kul. Tveka inte att söka professionell hjälp för det här.

När det kommer till träning och prestation är detta givetvis också problematiskt. Även om vi då inte fokuserar på utseende så behöver det inte vara hälsosamt. Det här kan vara extra knepigt för de som är tävlingsinriktade. Var varsam med ditt tränande så att du inte pressar dig för hårt. Kanske är det även här läge att ta en paus för att ändra tankesätt?

Oavsett var det är som står i vägen för just dig så förtjänar du att må bra. Försök därför att ta den hjälp du behöver för att övervinna dina negativa känslor. Om du har knä- eller höftledsartros kan du ladda ned appen Joint Academy och få stöd från en fysioterapeut. Börja din resa mot hälsosammare leder – och ett hälsosammare liv – redan idag.