Christine Arve

Träningsövningar den bästa medicinen mot artros

Uppdaterad: oktober 23, 2019

Vi på Joint Academy förespråkar anpassade träningsövningar framför mediciner och operation vid artros, även om en del av de som drabbas så småningom kommer att behöva protes. I veckans inlägg förklarar vi varför träning är så viktigt och hur det verkar på leden.

Vad är artros?

För att förstå varför träning hjälper vid artros behöver vi först förstå vad artros är. Sjukdomen beror i grunden på en obalans i uppbyggnaden och nedbrytningen av broskvävnad i den led som drabbas. Det innebär att brosket bryts ned snabbare än det hinner byggas upp. Den här obalansen uppstår i sin tur av långvarig över- eller felbelastning av leden.

De faktorer som orsakar den här typen av över- eller felbelastning kallar vi för riskfaktorer. Hit räknas exempelvis tidigare ledskador, muskelsvaghet, ett fysiskt tungt jobb (särskilt om det involverar monotona rörelsemönster) och idrott på elitnivå, med mera. Det som alla dessa faktorer har gemensamt är att de sliter på lederna och då framförallt brosket.

Målet med artrosbehandling

Det finns idag ingen behandling som kan bota artros. Däremot finns det artrosbehandling som kan lindra symtomen. Målet med den här typen av behandling är att motverka de riskfaktorer som gjorde att artrosen utvecklades från första början. Det innebär att enklare träningsövningar som stärker upp såväl brosket som musklerna runt omkring leden är nyckeln till behandlingen.

Läs mer om artrosbehandling på artros.org.

Varför träningsövningar hjälper

I Socialstyrelsens riktlinjer om behandling av artros rekommenderas först och främst anpassade träningsövningar under handledning av fysioterapeut. Anledningen till detta är att träning är det enda sättet att komma åt orsakerna till sjukdomen, och inte bara lindra symtomen.

Träning motverkar artros på flera sätt. Kvaliteten på brosket förbättras, eftersom brosket får näring när vi rör på oss. Det beror på att broskvävnaden fungerar ungefär som en tvättsvamp som suger åt sig näring från ledvätskan. När vi omväxlande belastar brosket och slappnar av så kan vävnaden suga åt sig ny näring kontinuerligt. Samtidigt stärks de omkringliggande musklerna. Det gör att de kan ta emot en del av den belastning som annars hade hamnat på leden. Ännu en fördel är att man genom att träna på rätt sätt kan öva in nya belastningsmönster. Det minskar risken för felaktig belastning i framtiden.

Är det så att man har så pass ont att man inte kan utföra sina träningsövningar kan smärstillande behandling vara ett alternativ. Detta ges i första hand i form av NSAID-tabletter, exempelvis Ipren eller Voltaren. Behövs mer intensiv och långvarig lindring kan kortisoninjektioner vara ett alternativ. Påbörja inte smärtstillande behandling utan att först prata med en läkare.

Var du kan få rätt artrosbehandling

Det finns flera sätt att hitta rätt behandling, så ge inte upp bara för att du inte hittar rätt format direkt! Även om det i grunden handlar om träningsövningar så kan formatet variera. Exempelvis trivs många med att gå till en fysioterapeut direkt och få behandling på plats. Ett annat alternativ är den populära artrosskolan som startats av BOA och nu finns nästan överallt runt om i landet.

Ett tredje alternativ är den digitala behandlingen Joint Academy. Här kopplas varje patient ihop med en personlig fysioterapeut som följer dem genom behandlingen. Därefter får individen enkla övningar presenterade för sig varje dag. Detta gör att möjligheten till både individanpassning och tät uppföljning ökar. Vill du komma igång med Joint Academy kan du göra det genom att klicka nedan. Du behöver ingen diagnos för att påbörja behandlingen då det erbjuds i tjänsten.