Christine Arve

Tre enkla tips som gör det lättare att resa med artros

Uppdaterad: december 10, 2018

Att resa utomlands är något som lockar många, men en del med artros kan känna att det inte är så lätt att balansera hälsan med resan. Därför har vi satt ihop en liten guide med saker du med artros kan tänka på när du ska ut och resa.

Att välja resmål

Tänk på hur du mår när du bokar din resa. Kanske orkar du inte flyga så länge? Håll dig i så fall innanför Europa. Det finns gott om resor med både flyg, tåg, buss och färja att välja mellan. Om du åker med tåg eller färja har du också möjligheten att gå upp och sträcka på dig emellanåt om du tycker att det är svårt att sitta stilla under längre perioder.

En storstadsresa kan bjuda på mycket vardagsmotion i form av promenader mellan sevärdheter medan en resa till ett soligt ställe kan erbjuda möjligheter som strandtennis, simning eller strandpromenader. En del tycker också att artros känns lättare i varmare väder, medan andra tycker att det är jobbigt att vara i ett alltför varmt klimat. Fundera över vad du föredrar och boka din resa med det i åtanke.

Några tips att tänka på

Ta med dig dina rutiner.

Fortsätt med de rutiner du har med att träna hemma. Joint Academy gör det enkelt för dig att ta med dig ditt träningsprogram även på semestern – och det tar inte mer än fem minuter om dagen.

Välj hälsosam mat.

Det behöver inte vara tråkigt och smaklöst att äta nyttigt – framförallt inte om du åker till de södra delarna av Europa. Prova någon ny frukt eller grönsak du inte provat innan eller överraskas av hur mycket mer grönsakerna du känner till från mataffären smakar.

Aktivera dig på semestern.

Vi säger inte att du ska ta dig till ett gym om du inte vill – tvärtom. Ta dig ut i naturen och passa på att gå promenader i nya miljöer, prova på ett yoga-pass på stranden eller gå på vattengympa på hotellet och lär känna andra gäster.

Gör det enkelt för dig

Vi känner oss lätt misslyckade när vi inte lyckas hålla kvar vid de hälsosamma vanor vi har hemma under semestern, men det är egentligen inte så konstigt att det inte är lika lätt att hålla kvar vid dem eftersom alla andra rutiner också förändras. Försök därför att förbereda dig så mycket som möjligt och skapa “minirutiner” även när du är bortrest.

Misstänker du eller vet om att du har artros i knä eller höft kan du ladda ner appen Joint Academy här nedanför. Vi erbjuder en behandling som är godkänd av Socialstyrelsen.