Maria Blomqvist

Tre säkra tips för att förebygga halka!

Uppdaterad: december 7, 2018

Varje år uppsöker ungefär 25 000 personer akuten efter att de har halkat utomhus, men trots det tänker många av oss inte på att det kan gå riktigt illa när vi är ute och går. Vi ska ju bara till mataffären eller ut på stan och köpa en tröja.

Halkskydd

Det enklaste sättet att minska risken för halka är att använda sig av broddar, dvs. en sorts halkskydd som sätts utanpå skorna. Dessa är mest effektiva på vintern när det är is eller hårt packad snö som täcker marken. Det finns flera olika varianter att välja mellan, så du kan prova dig fram för att hitta vad som passar bäst för just dig. Generellt sett är det dock viktigast att ha skydd under hälen, eftersom det är den vi sätter i först och lägger mest vikt på när vi går.

Tänk på hur du går

Ett annat sätt att minska risken att halka när du går ut på promenad nu under vinterhalvåret är att gå med kortare steg och försöka sätta ned hela foten samtidigt. Det gör att det blir mindre kraft i varje steg, men också att det blir en större yta av motstånd mellan foten och marken.

Försök också att vara observant på olika saker när du går. Exempelvis är det vanligt att trilla precis när man börjar gå efter att ha stått stilla, eller när man byter hastighet. Se även upp för lutningar i marken, brunnslock och broar – de här ställena brukar vara hala. Tänk också på att vara ute i god tid om du vet med dig att du ska promenera någonstans. Det gör att du kan ta längre tid på dig och vara försiktigare när du går.

Träning gör dig mer stabil!

Du kan också förebygga halka genom att träna upp din balans och styrka. Detta kan göras på flera olika sätt, så hitta något som passar just dig. Kanske går du på yoga, eller så trivs du bättre med vikterna på gymmet. Eller kanske är det enklaste sättet för dig att köpa en balansbräda att stå på samtidigt som du tittar på TV där hemma? Det viktigaste är att träningen blir av.

Joint Academy gör det enkelt för dig att träna upp dina leder hemifrån. Du får en personlig fysioterapeut, fysiska övningar som är anpassade efter dig och interaktiv utbildning om både artros och hälsa generellt. Klicka på knappen nedan för att skapa ett konto redan idag.