Maria Blomqvist

Tre vardagsvanor som hjälper mot artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Det finns många fördelar med att vara aktiv dagligen oavsett om du lider av artros eller inte. Men har du artros är det extra viktigt att du rör på dig även om din naturliga instinkt säger att du ska vila när det exempelvis gör ont i knä eller höft. När vi pratar om en aktiv livsstil så behöver det inte betyda att vi uppmanar dig att springa till gymmet på daglig basis utan det är mycket enklare än så.

Tränar du redan idag ska du naturligtvis fortsätta med det och komplettera med behandling för artros om du har ont i ditt knä eller höft.

Promenader med din hund kan förbättra din artros

Din hund ger dig både sällskap, tillit och kärlek men också en bättre hälsa. Regelbundna promenader med din hund håller dig nämligen frisk. Promenader är en jättebra motionsform för dig med artros. Många studier har rapporterat att hundägare är friskare generellt och just promenaderna är en anledning. Har du ingen hund har du kanske en granne eller partner som du kan gå en runda med varje dag. Har du inget sällskap är det många som lyssnar på ljudböcker när de promenerar. Men glöm inte att se upp för trafiken!

Träna ett par minuter varje dag

Enligt den senaste studien som gjordes på de som deltar i den digitala artrosskolan Joint Academy visade det sig att deltagarna fick bättre resultat än de som fått sin artrosbehandling på traditionell väg. När du deltar i Joint Academy består behandlingen bland annat av dagliga fysiska övningar för höft eller knä och de tar bara ett par minuter att göra. Vi kan inte säkert säga vad det beror på men visst är regelbundenheten en viktig faktor. Dessa övningar behöver kompletteras med annan aktivitet som exempelvis promenader för att du ska få den motion du behöver.

Om du inte har artros i höft eller knäled så finns det många träningsappar som innehåller färdiga program dagligen som bara tar ett par minuter.

Välj cykel framför bil och buss

Ska du transportera dig en kortare sträcka än fem kilometer? Välj då cykeln framför bil eller buss. Att cykla är skonsamt för dina leder och bra för balansen. Det kanske inte fungerar i landets alla hörn året om men om du måste ta bussen så promenera en hållplats extra innan du kliver på eller parkera en bit bort från målet om du måste ta bilen. Att lägga in lite extra aktivitet när du ändå är uppe och rör på dig är särskilt tacksamt för dig som känner av stelhet i just höft eller knä där din artros sitter. All den vardagsmotion du kan få “gratis” kräver så lite och gör så mycket för din kropp.

Vill du bygga mer muskelstyrka och förbättra konditionen generellt men inte kan mer än en stund varje dag är det viktigt att du tar ut dig ordentligt när du tränar. Då räcker det med tjugo minuter per dag. Se till att du får upp flåset när du promenerar eller cyklar och att du ökar belastningen i de styrkeövningar du gör. Du som går Joint Academy kan rapportera in direkt om en övning börjar bli för enkel så justeras den till nästa gång. Du kan även komplettera med övningar som vi tipsar om i vår blogg.

Har du ännu inte påbörjat den digitala behandlingen för höft- och knäledsartros som handleds av en fysioterapeut kan du registrera dig nedan.