Christine Arve

Vad din läkare bör tala om för dig om du väntar på operation

Uppdaterad: januari 2, 2019

Det är ett vanligt missförstånd att den enda behandlingen som finns mot artros är att sätta in en protes i den drabbade leden och att det tills dess bara är att bita ihop och stå ut med smärtan. I själva verket innebär den behandling som är rekommenderad av Socialstyrelsen istället träning och livsstilsförändringar – något som visat sig ge mycket bra resultat för majoriteten av patienter.

Är operation rätt väg?

Om du redan gått igenom den traditionella artrosskolan eller den digitala som vi erbjuder här på Joint Academy och fortfarande inte känner att det är tillräckligt kan det vara aktuellt med operation. Det första du ska göra i så fall är att prata med din ortoped, som är den som kommer att utföra det eventuella ingreppet, så att ni tillsammans kan komma fram till om operation är ett bra alternativ för dig.

Att förbereda sig för ingreppet

För dig som redan gått igenom dessa steg och nu går och väntar på operation kan det vara en bra idé att utnyttja tiden till att förbereda dig på olika sätt. Det är nämligen så att ju bättre förberedd du är, desto bättre kommer operationen troligen gå.
Trots att vi i västvärlden idag är väldigt bra på att utföra protesoperationer och att det sällan går snett så är en operation aldrig helt riskfri. Oavsett vilken operation det är du ska gå igenom så finns risk för exempelvis blodproppar och infektioner. Det är därför en bra idé att se till att äta och dricka så hälsosamt som möjligt, sova ordentligt och träna i den mån du kan innan ingreppet.

Träning hjälper på flera sätt

Träning stärker dina muskler, som du redan vet, men gör också att din kropp mår bättre överlag. Du kan bättre stå emot både skador, sjukdomar och infektioner plus att det ofta blir lättare att kontrollera vikten när du är fysiskt aktiv. Du blir också mer uthållig och din kropp blir mer tålig och van att återhämta sig, vilket hjälper dig att förkorta din rehabiliteringstid. Dessutom hjälper fysisk aktivitet dig att sova bättre på natten, vilket även det förbättrar både din mentala och fysiska hälsa.

Fimpa cigaretten!

Om du röker bör du också sluta så snart som möjligt, även om det bara är några dagar kvar till operationen. Rökning kan nämligen göra att det tar längre tid innan du är återställd efter ingreppet. Rökning ökar också risken för infekterade sår, lunginflammation och till och med hjärtattack. Att sluta röka inför en operation gör också att du får ett mål och att det kan vara lättare att fortsätta vara rökfri även efteråt – något som ökar din hälsa och livskvalitet betydligt.

För att få ett träningsprogram som fungerar både innan och efter operationen då det är anpassat efter din individuella nivå kan du registrera dig för Joint Academy redan idag. Du får, förutom anpassade övningar, också möjlighet att prata med både en personlig ortoped och fysioterapeut. Klicka nedan för att komma igång!