Sarah Jaxell

Vad gör en fysioterapeut för dig med artros?

Uppdaterad: december 28, 2018

Vi har i förra inlägget här på bloggen berättat vad en ortoped gör. Här får du läsa mer om fysioterapeutens roll inom sjukvården. Inom fysioterapin arbetar man bland annat med att bedöma, lindra, bota och även förebygga hälsoproblem i kroppens rörelseorgan och stödjande organ dvs i leder och muskler. En fysioterapeut behandlar ofta med träning.

Fysioterapeutens arbetsområde

När du har drabbats av artros kommer du främst i kontakt med två professioner – en ortoped och/eller en fysioterpeut, tidigare kallad sjukgymnast. Ortopeden hjälper dig att diagnostisera din artros och i de fall det krävs, utför operation. Läs mer om vad ortopeden gör i vårt förra blogginlägg. Därefter har du möjlighet att gå vidare med behandling under handledning av en fysioterapeut. Det förekommer även att fysioterapeuten diagnostiserar din artros.

En fysioterapeut undersöker hur du rör dig och var smärta kommer ifrån. Det är vanligt att du som patient genom rörelser får testa ledernas funktion och musklernas styrka. Hos en fysioterapeut lär du dig till exempel hur du bör belasta kroppen för att minska på smärta och andra besvär.

En fysioterapeut arbetar med patienter som drabbats av olika sjukdomar, skador och funktionshinder. Artros är en ledsjukdom som fysioterapeuten behandlar. Det är vanligt att fysioterapeuter verkar inom idrotten för att stötta idrottare vid skadeperioder eller uppbyggnadsperioder.

En fysioterapeut anpassar träning

Baserat på dina symtom hjälper fysioterapeuten dig med att anpassa träning och lägga upp träningsprogram. Träning och rörelse är den behandling som stabiliserar upp och stärker muskulatur för att till exempel avlasta en led som har värk. Det är precis vad som rekommenderas vid behandling av artros. Att lära sig att kontrollera rörelser och balansera kroppen ger ofta positiva resultat på besvär i kroppens muskler och leder. Även det hjälper fysioterapeuten dig med.

Om du inte redan har fått en diagnos på dina ledbesvär kan du få det via en ortoped. Därefter kan en fysioterapeut ta vid och hjälper dig med din artrosbehandling. När du ansluter dig till Joint Academys behandlingsprogram har du kontakt med en fysioeterapeut så länge du är under behandling. I början sker kontakten veckovis för att senare gå över till en månatlig kommunikation. Fysioterapeuten anpassar ditt träningsprogram till dina besvär och förutsättningar. Övningarna ska vara förhållandevis lätta att genomföra
och utan för tung belastning.

Ladda hem vår app via App Store eller Google Play (klicka på bilderna här nedan), om du vill komma i kontakt med en fysioterapeut och starta din behandling vid artros. Appen är gratis att ladda hem och ditt digitala besök med en av våra fysioterapeuter kostar som ett vårdbesök. Läs mer om Joint Academy och vårt behandlingsprogram på jointacademy.com.