Christine Arve

Varför du blir bättre av att träna när du har artros

Uppdaterad: december 10, 2018

Artros är en sjukdom som påverkar brosket inuti leden. För att föreställa dig sjukdomen kan du tänka dig en ishall. När den öppnar på morgonen är isen slät och har lågt motstånd vilket gör det lättare att glida över isen. Men efter många timmars skridskoåkande har små fördjupningar bildats i isen och motståndet är högre. På samma sätt glider dina ledytor sämre mot varandra när brosket slits ned. Det medför inte bara smärta, utan gör också att leden blir mer instabil. För att öka stabiliteten i leden och samtidigt motivera brosket att reparera sig självt kan du använda specifika övningar för att träna lederna.

Brosket motiveras att reparera sig självt

När brosket är friskt pågår hela tiden en nedbrytning och nybildning av celler som står i proportion till varandra, dvs. att lika många celler bryts ned som nya bildas. Artros påverkar däremot nybildningen och nedbrytningen så att cellerna bryts ned snabbare än nya hinner bildas. Fysisk aktivitet kan påverka det här sambandet och motivera brosket till att reparera sig självt i ökad takt.

Musklerna kring leden stärks

I takt med att träningen ger effekt växer sig musklerna kring leden också starkare vilket gör att de kan ta emot mer av den belastning som annars skulle lagts på leden. Dessutom medför specifik träning att vi lär oss rätt sätt att belasta våra leder vilket minskar risken att vår artros utvecklas ytterligare.

Lättare att kontrollera vikten

Sist men inte minst påverkar träning våra möjligheter att kontrollera vår vikt. Träning hjälper oss nämligen både att göra av med mer energi i stunden och att bygga upp större muskler som drar mer energi i längden. Om vi förbränner mer energi än vi får i oss går vi ned i vikt, vilket gör att den belastning som hamnar på lederna minskar. Detta gäller framför allt knä- och höftlederna, men även ryggraden kan gynnas av minskad kroppsvikt.

Misstänker du eller vet om att du har artros i knä eller höft kan du ladda ner appen Joint Academy här nedanför. Vi erbjuder en behandling som är godkänd av Socialstyrelsen.