Christine Arve

Varför inget piller kan bota din artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Höftledsoperation och smärtstillande läkemedel har länge varit det enda många tänker på när det kommer till artrosbehandling. Men vad är det som hjälper egentligen? Och varför?

Behandlar du dina symtom eller din artros?

Det finns en skillnad i att behandla symtomen av artros och sjukdomen i sig självt. Om du har ont i knät känns det naturligt att ta ett piller eftersom det hjälper i stunden, men om du verkligen vill behandla din artros och inte bara smärtan den ger är artrosskola ett bättre alternativ. För att behandla din ledvärk och stela leder är träning – gärna tillsammans med fysioterapeut (tidigare sjukgymnast) – det enda som verkligen förbättrar ditt tillstånd.

Träning stärker både dina leder och musklerna kring dem och gör att dina knän och höfter blir mer rörliga och mindre smärtsamma. Brosket, som brutits ned av din artros, byggs upp igen, vilket gör att dina ledbesvär minskar. Läs mer om hur träning fungerar som artrosbehandling här.

Effekten av smärtstillande medicin vid artros

Smärtstillande läkemedel har visats vara effektivt vid artros eftersom smärtan minskar, men det bör inte ses som en komplett behandling. Anledningen till att det inte är det bästa alternativet att helt enkelt ta ett piller när du har ont i höften eller knät är helt enkelt att det inte bara är din ledvärk som påverkas.

Oavsett om tabletterna är receptbelagda eller inte så för de med sig biverkningar för hela kroppen – både kortsiktiga och långsiktiga. Exempelvis kan en hög dos av vanliga mediciner som alvedon eller panodil orsaka leverskador. Risken ökar också för magsår. Om du istället använder starkare läkemedel på recept så ökar risken för beroende utan att effekten av läkemedlen blir bättre.

Träning som artrosbehandling

Fysisk aktivitet ökar din funktion i leden och dina stela leder blir rörligare. Så om du använder träning som artrosbehandling får du inte bara lika bra effekt som om du använder smärtstillande läkemedel – dina resultat håller också i sig längre. Dessutom slipper du oroa dig för eventuella bieffekter. Vi på Joint Academy, liksom Socialstyrelsen och internationella organisationer, rekommenderar därför fysisk aktivitet som behandling vid artros i höften eller knät.

För att ta del av en artrosbehandling som är kliniskt bevisad där du även får diagnos av ortoped och handledning av fysioterapeut kan du registrera dig för Joint Academy redan idag genom att klicka nedan.