Christine Arve

Veganska proteinkällor – öka effekterna av träningen med rätt kost!

Uppdaterad: februari 6, 2019

Det pratas mycket om att vi behöver minska vår köttkonsumtion, något som är bra för både planeten och kroppen. Om du vill utesluta animaliska produkter helt finns det dock några saker som är bra att veta innan. Om du är en aktiv person är det exempelvis bra att ha koll på olika veganska proteinkällor. Här går vi därför igenom för- och nackdelar med veganism. Dessutom tipsar vi om hur du kan förhöja effekterna av din träning.

Läs också vårt tidigare inlägg om specialkost på julbordet.

Fördelar med vegansk kost

Vegansk kost utesluter alla animaliska produkter – från kött och ägg till mjölk och ost. Det här sägs ha många fördelar, och vissa av dessa är mer förankrade i forskningen än andra. Exempelvis finns det spekulationer om att en varierad, vegansk kosthållning kan bromsa utvecklingen av cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och reumatism. Än så länge är det dock svårt att säga något säkert om detta. Det vi däremot vet är att de som äter veganskt får i sig mycket frukt och grönt, vilket är något vi människor mår bra av.

Vi vet också att det är förhållandevis enkelt att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt med vegansk mat. Man behöver inte vara hungrig, utan kan generellt äta så mycket man vill. Istället handlar det om att äta varierat med mycket frukt och grönt.

Nackdelar med vegansk kost

I likhet med många dieter är vegansk kost restriktiv i sin natur. Med det menas att det finns regler för vad man bör och inte bör äta. Det här är väldigt vanligt i olika dieter, men vad man inte bör äta ändras beroende på vilken diet man följer. I LCHF är det t.ex. kolhydrater som utesluts, medan det i många andra dieter är socker som är boven. Den här typen av restriktioner resulterar många gånger i att man vill ha det man inte “får” äta mer och mer, vilket i sin tur resulterar i att det blir omöjligt att fortsätta i det långa loppet.

Vegansk kosthållning är också relativt låg i kalorivärde naturligt. För den som är aktiv och vill äta veganskt gäller det därför generellt att äta mer för att inte få i sig för lite näring.

Veganska proteinkällor

Många tänker på kött eller möjligen ägg när de hör ordet protein, men det finns gott om veganska proteinkällor. Baljväxter, såsom bönor, linser och ärtor, är mest kända, men även havregryn, nötter och frön är utmärkta källor till protein. Det gäller dock att ha lite koll på vad som är fullvärdigt och inte. Med fullvärdigt menas om alla aminosyror finns med. Bönor har exempelvis en form av aminosyror medan spannmål, såsom ris, har en annan. Dessa är därför bra att kombinera med varandra. Ofta löser sig detta dock så länge man äter varierat.

Veganska proteinkällor som är fullvärdiga är quinoa, bovete och soja. Sojaprotein är extra bra eftersom detta finns i många köttersättningsprodukter – allt ifrån tofu till färs. Det finns också yoghurt och glass som är baserat på soja.

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information.

Proteintillskott – behövs det?

Många tror att det är svårt att få i sig tillräckliga mängder protein som vegan, men det stämmer generellt inte. För gemene man är det inget som helst problem att få i sig tillräckliga mängder. Den som är tränar både ofta och hårt behöver däremot större mängder. I dessa fall kan proteintillskott i form av hampaprotein, sojaprotein eller ärtprotein vara ett alternativ. Detta säljs i pulverform och går att få tag i via hälsokostbutiker och numera också i välsorterade mataffärer.

Så i korthet: lite extra protein i kombination med det ofta ökade intaget av vitaminer och mineraler som kommer med vegansk kost gör faktiskt att det är väldigt bra för aktiva personer.