Maria Blomqvist

Vem ska jag prata med när jag har ont i lederna?

Uppdaterad: januari 11, 2019

Har du någon gång varit osäker på vem du ska vända dig till inom vården? Vem kan vad och hur länge kommer du att få vänta från första samtalet till att du kan få behandling? Det finns inget enkelt svar eftersom både vägen in i vården kan skilja sig mellan olika vårdgivare liksom väntetiderna för besök och behandling.

När det gäller artros är det flera som kan ställa diagnos. Några roller som du kan stöta på och välja mellan som alla har relevant utbildning är allmänläkare, ortoped och fysioterapeut, tidigare kallat sjukgymnast. Möjligheten till möte med en av dessa skiljer sig mellan specialiteterna liksom mellan olika delar av landet. När det gäller behandling är det framförallt en fysioterapeut du ska träffa.

Vad gör en fysioterapeut?

En fysioterapeut har tre års utbildning med fokus på kroppen och dess funktion. En fysioterapeut kan, förutom att behandla, både ställa diagnos och skicka remiss om du behöver någon annan form av kompetens. Fysioterapeuten är den som stöttar dig under din behandling vid artros.

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en läkare med skador och besvär från rörelseapparaten som specialitet, såsom skelettet, muskler och senor. Ortopedi är en kirurgisk specialitet vilket innebär att ortopeden diagnostiserar för att framförallt avgöra behovet av operation. Vid behov av ytterligare utredning eller icke-kirurgisk behandling skickar ortopeden remiss. Det innebär att när en ortoped ställer diagnosen artros skickas du vanligtvis till en fysioterapeut för behandling.

En allmänläkare är van att ställa diagnosen artros och remitterar dig sedan vidare till en fysioterapeut för behandling. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska en artrospatient i första hand behandlas med information och anpassade fysiska övningar. Detta ges i till exempel artrosskola eller liknande.

Vad betyder det för mig som misstänker artros?

Misstänker du artros kan du kontakta primärvården eller registrera dig på Joint Academy. Oavsett vilken väg du väljer är det en fysioterapeut som kommer att handleda dig under din behandling. För de allra flesta innebär behandlingen anpassade fysiska övningar och information som Socialstyrelsen rekommenderar.

Registrerar du dig för Joint Academys behandlingsprogram inleds det med att du får kontakt med en ortoped. Väntetiden är vanligtvis väldigt kort, ofta får du en tid inom 48 timmar. När diagnos och behandling är klar får du kontakt med en fysioterapeut som introducerar dig och följer upp din utveckling under behandlingen. Du är oftast igång inom en vecka.

Ladda ner Joint Academys behandlingsprogram för artros som inkluderar konsultation med ortoped genom att klicka nedan.