Avatar for Joint AcademyJoint Academy

Vem ställer en diagnos när jag misstänker artros?

Uppdaterad: mars 23, 2020

Har du någon gång varit osäker på vem du ska vända dig till inom vården? Vem kan vad och hur länge kommer du att få vänta från första samtalet till att du kan få behandling? Det finns inget enkelt svar eftersom både vägen in i vården kan skilja sig mellan olika vårdgivare liksom väntetiderna för besök och behandling.

När det gäller artros är det flera som kan ställa diagnos och i de flesta fall så är inte en läkare eller ortoped som ställer den initialt. Den som oftast ställer diagnosen är en fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast. Ortopeden möter du oftast först om du har genomfört grundbehandlingen av artros, dvs långvarig strukturerad sjukgymnastik och den inte minskar din ledsmärta. 

Hur ställer man en diagnos

Artros är en klinisk diagnos. Det man tar i beaktning när man ställer diagnosen är:

• Smärtbild (hur ont det gör, när det gör ont etc.)
• Sjukdomshistoria (tidigare skador, om några släktingar har artros, vilka mediciner man tar osv.)
• En klinisk undersökning

Tidigare användes röntgen för att ställa diagnosen, men detta är inte nödvändigt. Det beror på att de förändringar som syns på röntgenbilder stämmer dåligt överens med patientens symtom och det kan ta upp till 15 år innan en förändring syns på röntgenbilderna. Det innebär att många patienter med artros inte påbörjar grundbehandling för artros i tid och kan under längre perioder gå med ledvärk i onödan. Därför ställs diagnosen artros idag med utifrån symtomen. 

Vad gör en fysioterapeut?

En fysioterapeut har tre års utbildning med fokus på kroppen och dess funktion. En fysioterapeut kan, förutom att behandla, både ställa diagnos och skicka remiss om du behöver någon annan form av kompetens. Fysioterapeuten är den som stöttar dig under din behandling vid artros.

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en läkare med skador och besvär från rörelseapparaten som specialitet, såsom skelettet, muskler och senor. Ortopedi är en kirurgisk specialitet vilket innebär att ortopeden diagnostiserar för att framförallt avgöra behovet av operation. Vid behov av ytterligare utredning eller icke-kirurgisk behandling skickar ortopeden remiss. Det innebär att när en ortoped ställer diagnosen artros skickas du vanligtvis till en fysioterapeut för behandling.

En allmänläkare är van att ställa diagnosen artros och remitterar dig sedan vidare till en fysioterapeut för behandling. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer så är grundbehandlingen av artros långvarig strukturerad sjukgymanstik, information / utbildning om sjukdomen samt vid behov viktkontroll. Behandlingen erbjuds ofta via artrosskola eller digitala artrosskola

Vad betyder det för mig som misstänker artros?

Misstänker du artros kan du kontakta primärvården eller registrera dig på Joint Academy. Oavsett vilken väg du väljer är det en fysioterapeut som kommer att handleda dig under din behandling. För de allra flesta innebär behandlingen anpassade fysiska övningar och information vilket också är vad Socialstyrelsen rekommenderar.

Registrerar du dig för Joint Academys behandlingsprogram inleds det med du fyller i ett hälsoformulär och sedan har du ett första samtal med en fysioterapeut som ställer en diagnos och anpassar din behandling utifrån dina förutsättningar och nivå. Väntetiden är vanligtvis väldigt kort, ofta får du en tid inom 24 timmar. När diagnos och behandling är klar får du kontakt med en fysioterapeut som introducerar dig och följer upp din utveckling under behandlingen. Du är oftast igång inom ett par dagar.

Ladda ner Joint Academys behandlingsprogram för artros i höft eller knä.