Sarah Jaxell

Vitaminboosta för en hälsosam höst!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vitaminer är livsnödvändiga för att du ska fungera, men när hösten kommer kan vi bli mer mottagliga för virus. Vi behöver tänka lite extra på att få i oss av alla välgörande vitaminer. För dig med artros, och även alla andra, rekommenderar vi en hälsosam livsstil för att du ska må så bra som det bara går. Här får du några tips kring två viktiga vitaminer.

Stå emot förkylning med vitaminer

Under hösten håller vi oss kanske mer inomhus och kommer närmre inpå varandra. Det kan ju förstås vara trevligt, men det är trots allt även gott om tillfällen för virus att spridas, samtidigt som vi kommer bort från det goda som solstrålarna ger oss. Förkylningstiden är här. En förkylning kommer sällan vid rätt tillfälle och infektionen sätter stopp för så mycket för vårt välmående. Har du trillat dit med en förkylning och precis kommit igång med din träningsrutin så är det nu du kommer att testas en aning. Försök upprätthålla en god rutin av fysisk aktivitet. Ta en promenad. Håll kvar en god intention om din träning, men var försiktig med tuff träning om du är förkyld. Om du har feber och/eller halsont ska du avstå träningen och ta ett par vilodagar.

Stärk ditt immunförsvar med vitaminer

Ett starkt immunförsvar är till stor hjälp för att bli mindre mottaglig för infektioner. Du bygger upp ditt immunförsvar med en hälsosam livsstil, så tänk på att äta varierat, träna regelbundet och få tillräckligt med sömn. Vad hälsosam livsstil innebär kan du läsa mer om i ett tidigare blogginlägg.
Vitaminer och antioxidanter skyddar kroppen mot infektioner och hjälper kroppen att upprätthålla viktiga funktioner. Vitaminer behöver tillföras kroppen via kosten då vi inte kan tillverka dem själva. Genom en varierad kost har vi i stor mån möjlighet att få i oss av alla vitaminer. Här lyfter vi fram C-vitamin och D-vitamin som två vitaminer att tänka lite extra på under hösten.

C-vitaminer

C-vitamin är en antioxidant och har som funktion i kroppen att bygga upp kroppens brosk och benvävnad. Även om sjukdomen artros innebär att brosken i kroppen inte går att återskapa så kan viss stimulans av brosket ske. Vi menar för den delen inte att C-vitamin skulle bota din sjukdom.
Kroppen behöver även C-vitamin för att ta upp järn. C-vitamin är lättillgängligt för oss då den i stort sett finns i alla frukter och grönsaker. Brist på C-vitamin kan göra att du känner dig trött och svag. Du kan även bli känslig för infektioner. Ät en stor apelsin så täcker du ditt dagsbehov av C-vitamin.

D-vitaminer

D-vitamin reglerar kalkbalansen i ditt skelett och i dina tänder. Brist på D-vitamin kan leda till att skelettet blir skört. D-vitamin får du genom kosten men även tack vare solens strålar. Solen gör att kroppen kan bilda D-vitamin. Fisk, mjölkprodukter (berikade med D-vitamin) och ägg är viktiga källor till D-vitamin. Svamp (specifikt kantareller) och D-vitaminberikad havredryck är bra livsmedel för dig som är vegetarian eller vegan.
D-vitamin har inte direkt med motståndskraft mot förkylning att göra, men det är en vitamin som vi behöver ha i åtanke för vårt välbefinnande när den mörkare årstiden kommer. Under sommarhalvåret hjälper solstrålarna mot huden oss att bilda D-vitamin. Att sommartid vara ute i solen i 15 minuter iklädd shorts och t-shirt täcker dagsbehovet, men under det mörkare halvåret är solstrålarna inte tillräckligt starka och kan vi får förlita oss på D-vitamin vi kan få i oss genom kosten. En portion av fet fisk bör täcka upp för ditt behov.
Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om de vitaminer som kroppen behöver.

500 gram frukt och grönt om dagen för att få i dig viktiga vitaminer

För att du ska få i dig välgörande vitaminer – visste du att rekommenderat intag av frukt och grönt är ett halvt kilo per dag? Låter det mycket? Testa dig en dag och väg ditt färgglada så har du ett hum om hur överkomligt det faktiskt är att få i sig.
Ett exempel på 500 gram frukt och grönt kan vara en tomat, en halv paprika, en medelstor morot, en halv avokado, en banan och ett äpple.
Klicka här för mer info om hur du med artros kan upprätthålla en hälsosam livsstil.