Maria Blomqvist

Tips till dig som vill börja yoga

Uppdaterad: december 26, 2018

Yoga är en lättillgänglig träningsform som går att anpassa i det oändliga, plus att du kan utöva det hemma. Det ger dig styrka, uthållighet, balans, rörlighet och ett inre välmående. Men det är viktigt att komma ihåg att yoga på dina egna villkor så lägg ifrån dig ditt ego och undvik skador.

Yoga med artros

Yoga är i det flesta fall en relativt lugn träningsform med långsamma rörelser och passar väldigt många. Fördelen med yoga är att du både kan och ska anpassa det till dina egna förutsättningar. Att bli medveten om sin kropp är a och o. Känn dina svagheter, dina styrkor, vad som känns bra och vad som känns mindre bra och kontrollera dina muskler. Yoga i ditt eget tempo och belasta utefter din förmåga. En yogaövning där du kan känna din kropp och ha kontroll är en bra yogaövning. En yogaövning där du fokuserar mer på hur långt ner du kan pressa dig istället för hur din hållning och din kropp känns är en dålig yogaövning för dig.

Våga vara nybörjare

Många yogapositioner är för vältränade personer. Det är okej att förenkla och det är okej att vila.

Pressa inte din kropp

Känn din kropp. Igen. Det viktigaste är att vara medveten om vad din kropp gör och hur den känns. Se upp för ditt ego som gärna vill pusha dig att klara den svårare positionen direkt.

24-timmarsregeln

Det kan göra lite ont i dina leder när du tränar och har artros. Har du fortfarande ont efter 24 timmar så har du pressat dig för hårt eller gjort en övning du bör undvika.

Våga fråga

Berätta för instruktören var du har ont och fråga vad du ska undvika och be om alternativa övningar. När du sedan yogar hemma kan du göra det som känns bra för dig.

Tänk på tekniken

Alla ska såklart tänka på tekniken och särskilt viktigt är det om du har artros eller lider av någon annan skada. I krigarens position är det viktigt att du har kontroll över ditt knä och låter det peka i samma riktning som tårna. I samtliga positioner är det viktigt att tänka på bäckenet och dina coremuskler. Vid framåtböjningar, tänk mage mot lår snarare än att försöka komma så långt ner som möjligt.

Några saker att undvika vid artros

Huvudstående och skulderstående (även kallat sirsasana och salamba sarvangasana) är svåra positioner och endast till de yogavana och fysiskt starka. All vikt kommer i de positionerna på skuldror eller nacke och kräver raka linjer och bra kroppskontroll. Dock kan du göra enklare varianter med hjälpmedel och stöd.

Undvik även extrema rörelser och vridningar. Du ska kunna behålla kroppskontrollen och utgå alltid ifrån dig själv.

Att vara medveten om sin kropp är återigen det viktigaste. I yoga ska du verkligen känna efter i varje millimeter. Låta det ta den tid det tar och var noga att inte översträcka eller överbelasta.